2023. június

Cs
1
P
2
Szo
3
V
4
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
P
9
Szo
10
V
11
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Szo
17
V
18
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
P
23
Szo
24
V
25
H
26
K
27
Sze
28
Cs
29
P
30
kulturliget eseménynaptár

Újragondolt hagyomány

2023. február 24-25.

Újragondolt hagyomány

Cigány Kultúra a XXI. században

 

Február végén kétnapos rendezvénysorozatban arra kerestük a választ, hogy a sokszínű cigány kultúra dallam- és  motívum kincse, kulturális értékei hogyan kerülhetnek közelebb a XXI. század emberéhez?

Pénteken délelőtt két kerületi középiskolás osztályt hívtunk el Kovács A. Máté Indiától - Európán át, Magyarországig című előadására mely hivatásos zenészek bevonásával a zene eszközén keresztül mutatta be a cigányok vándorlását, hagyományait és értékeit.

Péntek este autentikus cigány táncház várta az érdeklődőket, ahol a Retrom zenekar biztosította a talpalávalót és Balogh Zsolt tánctanár segítette a lépések elsajátítását.

 

Szombat délután a rendezvénysorozat egy ékszerkészítő workshoppal folytatódott, ahol a Romani Design által használt alapanyagok felhasználásával készíthettek mutatós kiegészítőket a látogatók.

Ezzel párhozamosan a Kecskemétfilm Kft. képviseletében Horváth Mária rendező előadásában tájékozódhattak az érdeklődők a Cigánymesék című sorozat alkotói folyamatáról. A rendezvénysorozat kísérőjeként a Napfény folyosó falait az elmúlt hónapban a rajzfilm képkockáiból összeállított kiállítás díszítette, a látogatók nagy örömére.

 

A kétnapos rendezvényfolyam záróeseménye a Romani Design egyedi kreációiból összeállított divatbemutató volt, melyhez az élőzenei kíséretet Varga Helena és zenekara adta.

 

A program megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://nka.hu/