2024. március

P
1
Szo
2
V
3
H
4
K
5
Sze
6
Cs
7
P
8
Szo
9
V
10
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Szo
16
V
17
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
P
22
Szo
23
V
24
H
25
K
26
Sze
27
Cs
28
P
29
Szo
30
V
31
kulturliget eseménynaptár


Kiállítás a magyar-vietnami diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója alkalmából

2020. március 11. 18:00

 

A kiállítás pillanatnyilag nem látogatható

 ------------------------------------------------------------------------------

A „Magyar-vietnami diplomáciai kapcsolatok
70. évfordulója” alkalmából
 

tisztelettel meghívjuk Önt, kedves családját és barátait

a Corvin Művelődési Ház - Erzsébetligeti Színház és

a Magyar - Vietnami Baráti Társaság

 

közös szervezésében megrendezésre kerülő

Vietnam mai arca

című fotókiállítás és

A háború hősei

- Farkas Aladár szobrászművész kisplasztikái -

című kiállítás megnyitójára.

 

Az évfordulóról
Váraljai Márton
ny. követ emlékezik meg.
 

A rendezvény fővédnöke:
Kovács Péter polgármester
 

Társvédnök:
Öexc. Nguyen Tien Thuc nagykövet

 

A kiállítás megtekinthető 2020. április 12-ig.

 

 

 

 

 

FARKAS ALADÁR,
szobrász, Munkácsy-díjas, érdemes művész (1909-1981)

 

1909 március 27-én született Újpesten.

Édesapja cipészsegéd volt, édesanyja kilenc gyermeket nevelt fel, ő volt a hetedik. Első kiállítására 1936-ban került sor. 1937-ben Párizsba megy, beiratkozik a "Beaux Arts" Képzőművészeti Főiskolára. A francia kultúra nagy hatással van rá, ami későbbi munkáiban is megjelenik (Gall kakas, 1968)

"...Farkas Aladár kivételes képességévé fejlődik, hogy biztos ítélettel igazodik el a nem egyedi emberre szabott, történeti-történelmi méretű eseményekben, társadalmi mozgásokban." - írja róla Tóth Antal művészettörténész, az 1988-ban megrendezett életmű-kiállítás kapcsán. Erről beszél a "Szobrász vagyok"c. filmben, amely az életmű kiállítás kapcsán született. Együttérzésének és tiltakozásának is elemi erővel ad hangot, és ennek nyomatékot műveinek sorozatokba rendezésével ad. Legutolsó munkája, a (már betegen készített) Neutronbomba.

Életművében figyelme kitágulását követhetjük nyomon: Újpestről, szűkebb emberi és társadalmi környezetéből Párizs,

s a spanyolországi hírek nyitják rá szemét és elméjét az események nemzetközi vonatkozásaira és léptékére, majd teljesedik ki a vietnami sorozatának mondanivalójával.

Érett kori műveiben a hazai és nemzetközi események megformálása elválaszthatatlan egységet képez.

 

Legutóbbi kiállításai:

 

Születésének 100. évfordulójára 2009. márciusában Farkas Aladár lánya és unokái kiállítást szerveztek, melyen először voltak láthatóak a szobrokkal együtt azok a fényképek is, melyeket Lucien Hervé fotográfus készített a művekről.

Farkas Aladár minden szabadságáért küzdőt, minden igazságtalanság elleni megmozdulást figyelemmel kísért a világban. Így történt ez a 60-as években a Vietnámi háború eseményeivel is, melyek hatására egy 40 szoborból álló sorozat született a művész érzéseinek kifejezésére és a háború dokumentálására.
2010-ben először volt megtekinthető a szinte teljes Vietnámi-sorozat 40 kisplasztikája Ha-Noi-ban, a művész 100. évfordulója és a Vietnámi-Magyar kapcsolatok 60. évfordulójának tiszteletére. A kiállítás pozitív visszhangot kapott a vietnámi sajtóban is.


A Corvinus Egyetemen 2011. júliusi kiállításon a kisplasztikákon kívül rajzok, vázlatok és Lucien Hervé - a szobrokról készült -  fotói szerepeltek.


2011 szeptemberében a teljes "Vietnámi sorozatot" (40 szobor) bemutatta a Corvinus Egyetem - Feledy Balázs művészeti író és a Vietnámi Köztársaság Nagykövetének megnyitójával. Itt láthatták először a felújított "Vietnámért" c. animációs filmet (1968. rendezte: Czigány Tamás)


A Budapesti Francia Intézet (Institut Francais de Budapest) 2012. januárjában rendezett kiállítást és kerek-asztal beszélgetést "Double reflet" címmel, Farkas Aladár és Lucien Hervé fotóművész párhuzamos életútjáról, szenvedélyes művészetéről és világlátásukról. " A szobrok három dimenziós témája új értelmezést nyer és visszatükröződik a fotográfus két dimenziós nyelvén". A kerekasztal beszélgetésen Beke László, Faludy Judit, Szűcs György és Gebauer Imola művészettörténészek vettek részt. Rendezte: Cseh Erzsébet Sára.

 

https://www.farkasaladar.com/

Kategória

Kiállítás