2024. március

P
1
Szo
2
V
3
H
4
K
5
Sze
6
Cs
7
P
8
Szo
9
V
10
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Szo
16
V
17
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
P
22
Szo
23
V
24
H
25
K
26
Sze
27
Cs
28
P
29
Szo
30
V
31
kulturliget eseménynaptár


Időkapszula 2020 - Önök küldték

2021. január 20. 12:00

 

 

-----------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------

A kis objekt címe:
Out of order avagy Digitális oktatás 2020.
Készítője:
Páll Zsuzsanna

Felhasznált anyagok:
Óbudai-gyári nipp fiúcska, műanyag damil, gyorskötöző és UTP kábel.
  A munka arra utal, hogy az általános iskolások egyik napról másikra digitális tanulókká kellett avanzsáljanak. Csoda, hogy nem működött?!

 

-----------------------------------------------------------------------------

 

Az időkapszula feladója a
Kertvárosi Tarokk Klub tagsága nevében
a Klub vezetője: dr. Káposztás Ferenc

Félelmekkel és várakozásokkal vegyesen éltük végig, nem kívántuk, de megtapasztaltuk, hogy eddigi életünk legkülönösebb éve volt 2020. Hinni nem akartuk, hogy világszerte ez az új vírus fogja meghatározni mindennapjainkat. De meddig? Keservesen kellett ráébrednünk, hogy hiú ábránd hetekben, hónapokban gondolkozni, … évközben még reménykedtünk, de erősödött a realitása annak, hogy egész évünket ez fogja meghatározni. Halasztani kellett az Olimpiai Játékokat, tervezett rendezvények sokaságát kellett átütemezni, a világ országai sorra szembesültek hihetetlenül kemény egészségügyi és gazdasági kihívásokkal, szinte mindent át kellett rendezni hétköznapi életünkben is.

 

Az év egészét tekintve – érthetően a megszorítások erősödésével arányosan – fokozatosan beszűkült, zsugorodott kulturális életünknek az a kedves kis eleme is, amely az elmúlt években heti rendszerességgel, a keddi napokon délután az Erzsébetligeti Színház Könyvtár helyiségében felejthetetlen élményekkel töltött fel bennünket a Tarokk Klubban. 2014 óta egyre többen lettünk – 2020-ban klubtagságunk már 37 főt számlált – akiknek életében ezek az órák a Klub, a szellemes játék örömei mellett a kellemes időtöltést, a barátságos beszélgetések, a humor, a jókedv, a mosoly, a pozitív feltöltődés színterét is jelentik. Kényszerűen és nem kevés sajnálkozással vettük tudomásul, hogy 2020-ban egészségünk, életünk védelme érdekében átmenetileg nem kis áldozatokat kellett vállalnunk.

 

Visszatekintve az elmúlt évre, a Kertvárosi Tarokk Klub tagjait a rendszeres tarokkozás elmaradása ellenére mégis rendkívül jó érzés töltheti el, ha arra gondolnak, hogy 2020-ban itt, a XVI. kerületben valami olyan született, ami csak a mi klubunkról mondható el. Elismerés és köszönet illeti ezért minden egyes klubtagunkat, akik nagyszerű egyéniségükkel, játékosságukkal, barátságukkal, közvetlen emberi kapcsolataikkal pótolhatatlan ösztönzést adtak ahhoz, hogy megalapozhassuk a tarokk játék magyarországi jövőjét. Az utóbbi években ugyanis sajnos, egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy veszélybe került a tarokk játék. Kivételessé vált a játék családon belüli átörökítése csakúgy, mint a fiatalok tarokk-tanfolyami részvétele. Ezzel párhuzamosan folyamatosan emelkedett a tarokk játékban résztvevők átlagos életkora. Rá kellett eszmélnünk, hogy nemzeti kincsünk, a tarokk játék, rövid időn belül eltűnhet, ha nem kap sürgősen jól megalapozott, hatékony segítséget! Ezt alapoztuk meg egy öt évre szóló országos programmal, munkatervvel, azzal a szándékkal, hogy megfelelő állami támogatással a lehető leggyorsabban alapja lehessen a tarokk játék megmentésének.

A tarokkjáték megmentését a fiatalok körében történő népszerűsítéssel vállaló 5 éves programunk sikeres megvalósítása Polgármesterünk, Kovács Péter lelkes támogatását is élvezi: a program beindításának legszükségesebb tárgyi feltételeit (kártyák, zsetonok, filcterítők) 1 millió forintos polgármesteri támogatás biztosítja.

Tarokk Klubunk a program oktatási centrumaként vonzó mintát is kínál a tradícióápolással szimpatizáló fiataloknak: 2019 Karácsonyától már a hagyományos klub mellett céhformában is működünk, játékosan összekapcsolva az ősi hagyományokat a tarokkozással, atyamester, céhmester, mester, segéd ill. inas minősítésben. (Céhláda őrzi a Nemes Tarok-Czéh könyvét és egyéb értékes relikviáit.) 2020 április 1-én – ráérezve az év rendkívüliségére? – heti gyakorisággal beindítottuk a Mátyásföldi Nemes Tarok-Czéh közleményeit, „Bökényföldi Tarokkozó” címmel, benne sok hasznos tarokkos tanáccsal, fortéllyal, egyenként a klubtagok portréival és rendszeres kultúrtörténeti tarokkos csemegékkel.

Az „Időkapszula” gondolata a Kertvárosi Tarokk Klub tagjai számára egyfelől ugyanúgy izgalmas, mint az Erzsébetligeti Színházban második otthonra lelt többi klub lelkes híveinek: több mint reméljük, nagyon bízunk benne, mi több, biztosan számítunk arra, hogy 2025-ben, Advent első vasárnapján kollektív boldogságban – örömkönnyek között visszagondolva 2020-ra – fogjuk ünnepelni az emberiség nagy győzelmét a gyilkos vírus felett. Másfelől, vizionáljuk és az időkapszula pecsétjével megerősítjük nagyszerű vállalásunkat: Tarokk Klubunk tagjai ünneplő részesei lehetnek egy másik nagy győzelemnek is, annak, hogy 2025-ben már minden jel szerint elmondhatjuk, hogy sikerült megmenteni ezt a nagyszerű játékot szeretett nemzetünk jövő generációi számára. Ezt tanúsítják a programba bevont egyetemeken létrejött és megkedvelt tarokk klubok, a klubtagság kiszélesedése vidéki és egyetemen kívüli fiatalokkal, a különböző összetételekben szervezett versenyek és a klubszerű társasági kapcsolatokat segítő kommunikációs eszközök térnyerése is. Mindez akkor is igaz lehet, ha a 2020-21. évek nehézségei 1-2 éves csúszást eredményeznek a tervezett programban. Meggyőződésünk, hogy a program beindítása – és tervezett folytatása – garantálja a sikerét is!

Tisztelettel:
dr. Káposztás Ferenc

 

 

-----------------------------------------------------------------------------

A szeretet ébren van, s aludva sem alszik." (Szent Ágoston) 

Tavaszi Szél Nyugdíjas Klub
2020.


Magunkról


Húsz éve, hogy a Művelődési Házban tartjuk összejöveteleinket. Köszönjük a "befogadást", örülünk, hogy itt lehetünk. Hetenként, kedden találkozunk. Általában 30 - 40 a jelenlévők száma. Életkor szerint a "fiatalok" 65-70 évesek, ez 60%, az idősebbeknél 90 év a felső korhatár. lélekben mindannyian fiatalok vagyunk. Szeretjük egymást, jó együtt lenni. ltt maradtunk a 20. századból, a közös életutak összeérnek.


Milyen volt a 2020-as év?


Január 7-én találkoztunk. Kiosztottuk a programokat. Új év, új és visszatérő feladatok. Megemlékeztünk a kultúra napjáról.
Jelmezes műsorral vidám farsangi mulatságot szerveztünk.
Január-február hónapban még volt a szokásos zenés-táncos összejövetel, és megünnepeltük a névnapokat. Minden névnap olyan, mint egy műsoros délután. Az ünnepelteket közös és egyénj dalokkal, versekkel köszöntJük.
Március 3-án a "fiúk" virággal, versselt, énekkel köszöntötték a "hölgyeket".
És ... március 10-én kedden ünnepeltük március 15-ét (kokárda, ünnepi műsor, vers, dal). Ezen a napon már szóbeszéd tárgya volt a vírus. Többen hiányoztak. Félelemből. Másnap jött a szomorú hír. Járvány van. Nincs összejövetel. Bezárt a Művelődési Ház. Telefonok. A tagok értesítése. Semmit nem tudunk, hogyan lesz tovább.
A kedd piros betűs ünnep volt az életünkben. Társasélet. Kimozdulás otthonról. Múltak a hetek, hónapok. Hívogattuk egymást. Olyan váratlan volt ez az egész. Egyre jobban felébredt az igény a találkozásra. Legalább egy fél órára ... valahol ... a szabadban. Muszáj. MegszerveztükH Beatrix cukrászda. Van terasz, könnyen elérhető. Harmincan voltunk. Önkiszolgálás. Egyszerre csak ketten lehettek a kiszolgáló részben. Betartottuk. Vigyáztunk egymásra. Jó vott szót váltani, találkozni. Örültünk, hogy nincs beteg sem kfütünk,. sem a családjainkban.
Dúlt a járvány. Magunkra maradtunk az otthonunkban. Gondoskodtak rólunk a gyerekeink, a barátaink nagy távolsá.gtartással. Viszont hiányzott a testi érintés, az öröm kifejezése az ölelés és a puszi .... Meddig lehet így élni ... öregen? Így ment el a nyár.


Szeptember


Telefon a "Házból". Találkozhatunk. Várnak minket. Szervezés. Telefonok. Mindenki boldog.
Minden megváltozott. Belépéskor fertőttenítés, lázmérés, adatlap kitöltése, maszk viselés. Mintha szellemházban járnánk. Mentünk a termünkbe (Tükör terem).

Senkivel nem találkoztunk. Csak 23-an voltunk. A többiek féltek. Csak a szemünkkel üdvözöltük egymást. A program szerint éltük az együttlét örömét. Kipróbáltuk, milyen maszkban táncolni, énekelni.
Megemlékeztünk az idősek napjáról. Az öregség humorát fejeztük ki a dalokban, versekben, jelenetben.
Így kaptunk ajándékba hat találkozási lehetőséget. Nagyon sokat jelentett ... . Október közepétől ismét bezárt a Ház. Annyi minden elmaradt. A karácsonyi együttlét szépsége. A leterített asztalok a fenyőgallyakkal, az adventi koszorú. A karácsonyi versek, a "Mennybőlr az angyal„ és a többi szép karácsonyi ének.

Mi így éltünk a klubban.
A közös múltnak nagy az összetartó ereje. Maradtak a telefononok. Erősítjük egymásban az összetartozás értékét. 

Reménykedünk.
Készítsünk tervet 2021-re?

 

A Tavaszi Szél Nyugdíjas Klub megbízásából összeállította: 

Herczeg Gyuláné klubtag  

 

-----------------------------------------------------------------------------

Jáger Fanni Ligetes növendék rajza az időkapszulába.

-----------------------------------------------------------------------------

 

Az alábbi versciklust és az utána következő képsorozatot Chehadé Judit
XVI. kerületi lakos készítette 2020. március és június között, hogy megörökítse e rendkívüli helyzet emlékét az utókor számára. Közléséhez hozzájárul.

 

VILÁGKARANTÉN 2020

a rettegéstől a reményig

 

I.

Kulcsra zárt pánik

 

Kulcsra zárt pánik helye lett szép bolygónk,

Innen el nem menekülhetsz.

Tilalomfák közt araszolgatsz rettegő lélekkel,

Kerülendő veszélyforrás ma a másik ember.

Lélegezni is alig mersz,

Cseppfertőzés réme fenyeget.

Megszállottan sikálsz, dörzsölsz,

Már véres a tenyered.

Elszorult szívvel figyeled a rémhíreket,

Innen is onnan is tömik a fejedet.

Reszketve kulcsolod imára két kezed,

Rajtunk már, mint mindig, csak Ő segíthet.

 

II.

A hozzászokás hatalma

 

A fülünk lassan hozzászokik

az unalomig ismételt szavakhoz,

jelszavakhoz:

Izoláció, karantén,

Maradj otthon!

 

A szemünk lassan hozzászokik

a kihalt utcák, maszkos emberek

látványához:

Szkafanderes ápolók,

lélegeztető gépen múmiák.

 

A lábunk lassan hozzászokik

a lassuló tempóhoz:

Rövid egészségügyi séták,

szobafogságban szobabiciklik,

helyben futás.

 

A kezünk lassan hozzászokik

a védőkesztyű viseléséhez,

az érintés nélküli üdvözléshez:

Gyakori kézmosás legalább fél percig,

arcot nem piszkál, körmöt nem rág!

A szájunk lassan hozzászokik

a távbeszélgetésekhez,

mikrofonba tátogáshoz:

Telefon, skype, messenger,

a csók tilos!

 

Az agyunk lassan hozzászokik

a szabadság relativitásához,

az önfegyelem kényszerzubbonyához:

Szabálykövető magatartás,

központban az egymás!

 

De soha nem szokjuk meg

a bezártságot,

az elzártságot,

az összezártságot,

a kizártságot,

a lezártságot,

az életidegen ZÁRTSÁGOT.

 

Negyven nap már lepergett,

és nem látjuk a véget,

Ó te víg karanténbeli élet!

Majd csak túl leszünk rajtad,

de soha el nem feledünk téged.

 

III.

Védd magad!

 

Volt itt már pestis, ebola, spanyolnátha,

megannyi tömeggyilkos vírus,

voltak, és ma már nincsenek.

 

Láthatatlan ellenség ellen

szemtől szembe harcolni reménytelen.

Csak elbújni, csak védekezni,

csak egymást védeni,

közös védelemfalat emelni!

 

Addig is, míg a vész elcsitul,

Védd magad maszkkal!

Védd magad távolsággal!

Védd magad tisztasággal!

Védd magad verssel, tánccal, dallal!

Védd magad mag magaddal!

 

IV.

Hogyan tovább?

 

Önként és dalolva leszoknánk mi mind

zajos, szennyezett világunkról,

rohanó robotgép üzemmódunkról,

kényszeres utazgatásainkról,

felületes kapcsolatainkról,

reklámok, divatok vak szolgálatáról.

 

Teremtés koronája, evolúció csúcsterméke az ember,

csak rajta áll, önmagát építi, vagy önmagát pusztítja el.

Ki most vesztére tör, a tüskekoronás, ostoba parazita,

ok és cél nélkül egyre csak fal, s elhal, ha nincs gazda.

 

Vele sem harcolni, sem békét kötni,

őt sem legyőzni, sem meggyőzni

nem lehet, nem szabad.

Hallgass a népi bölcsekre!

Lassan járj,…!

Többet ésszel….. !

…………….,úgy arat”.

 

V.

Epilógus

 

A léha gyermekei által megkínzott Földanya

e kényszerpihenő után új erőre kaphat.

A lélek az anyagon végleg diadalmaskodhat.

Minket zsákutcába vezetett a Huszadik század,

eme önmagát húsz évvel túlélő hebehurgya.

Indulj, Huszonegyedik, te megfontoltabb!

Légy új, biztató horizontunk, mutass kiutat!

Tisztult világunkból végre kihalhat

minden, mi felesleges az élőláncban:

az önálló létre képtelen, csak

mások kárára viruló parazita.

 

 

Kategória

Mindenmás