2024. március

P
1
Szo
2
V
3
H
4
K
5
Sze
6
Cs
7
P
8
Szo
9
V
10
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Szo
16
V
17
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
P
22
Szo
23
V
24
H
25
K
26
Sze
27
Cs
28
P
29
Szo
30
V
31
kulturliget eseménynaptár


Kovács Dóra: A királyék megint itthon vannak! - könyvbemutató

2021. december 02. 18:00

december 2. csütörtök 18:00

Kovács Dóra:

A királyék megint itthon vannak!

- könyvbemutató -

 

A Habsburg-család és az arisztokrácia 19. századi ünnepeiről mesélnek a budapesti utcák.

Gondolta volna, hogy Erzsébet királyné családjával két karácsonyt is Budán töltött? Hogy 1892-ben zenélő szobaárnyékszéket ajándékozott kedves felolvasó hölgyének? Hogy Ferenc József Deák Ferenc portréjával a lábánál aludt a budai királyi palotában? Tudta, hogy az uralkodó nem volt a modern újítások híve, ezért a budai magánszobáiban még 1911-ben is olajlámpák világítottak?

A könyvet olvasva bepillanthatunk a Nyugati és a Keleti pályaudvar Királyi várójába, elkísérhetjük az Operaház előadására Ferenc Józsefet, Rudolf trónörököst és feleségét, meglátogathatjuk Liszt Ferencet Sugár úti lakásán. Beugorhatunk majd egy forró szívmelegítőre a régi Városház tér karácsonyi "pitli" kocsmájába, miután megnéztük a vásáros kofák standjait. Kuglernél bonbont vásárolunk, a vári Ruszwurm cukrászdában pedig karácsonyi mákos patkót. Betekinthetünk gróf Andrássy Gyula családjához a hófedte Szent György téren a Sándor-palotába, együtt örülhetünk a gyerekekkel a Vigadóban az Ezer karácsonyfa ünnepén, de az utolsó magyar királykoronázás előtti karácsonyi forgatagot is átélhetjük.



Ezt az izgalmas albumot kezünkben tartva képzeletben vagy akár ténylegesen a fővárosi utcákat járva két tematikus városnézésen vehetünk részt. A kötet gyönyörűen illusztrált lapjain keresztül betekintést nyerhetünk, hogy milyenek voltak a havazásban bővelkedő vagy épp "poroszos" pest-budai telek, milyen módon változott a fővárosi karácsonyi készülődés a reformkortól egészen a második világháborúig.

Kovács Dóra 2016 óta dolgozik idegenvezetőként. Régimódi karácsony elnevezésű városnéző sétája iránt tavaly több mint húszezren érdeklődtek a Greetings from Budapest Facebook-oldalán, a programról az elmúlt években többször készült televíziós és rádiófelvétel. A karácsonyi sétákon elhangzott anekdotákat, történeteket most kibővítve, régi képekkel megfűszerezve tárjuk az Olvasók elé.

 

A program időtartama kb. 60 perc.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Kérjük, hogy az 
info@kulturliget.hu e-mail címen
jelezze regisztrációs szándékát!

 

Kategória

Mindenmás