2021. február

H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
V
7
H
8
K
9
Sze
10
Cs
11
P
12
Szo
13
V
14
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
Szo
20
V
21
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
P
26
Szo
27
V
28
kulturliget eseménynaptár


Zenei ajánló

2021. január 15. 12:00

 

Zenei válogatás

 

Az alábbiakban olyan zenekaroktól, szerzőktől válogattunk, akik a komoly-, könnyű- és népzene nyelvén fogalmazzák meg  magyarságukat és nagy hangsúlyt fektetnek a magyar zenekincs tovább éltetésére.

 

Trio á’ la Kodály  

Céljuk a hagyományok ápolása mellett új reflexiókat bemutatni Kodály műveire, melyek XXI. századi nézőpontból újra felhívják a figyelmet a magyar zenére, azon belül is a népzenére.

Fölszállott a páva

 

Kávészünet zenekar

A zenekar koncertjein a legismertebb klasszikus és kortárs költők művei, valamint saját szövegű versátiratok szólalnak meg modern, dinamikus hangzással. Zenéjük hidat képez a legifjabb generációk és az irodalom között.

Itt van az ősz, itt van újra:  

Szeptember végén:  

 

Bëlga együttes

A több, mint két évtizede működő Bëlga együttes a RAP határait feszegető, a magyar nyelv játékosságát kihasználó vidám formáció, a hazai fesztiválok népszerű csapata.

Királyok a házban című dalukkal a fiatalokhoz is közelebb hozzák a magyar történelem korszakait, legendás uralkodóit, mindezt a 2000-es évek modern  megfogalmazásában.

Királyok a házban:

 

Földes László HOBO 

A 70-es évek végétől a blues zene hazai nagykövete. Munkássága során saját szövegei mellett számtalan költő versét feldolgozta (Villon, Ady Endre, Pilinszky János, Ady Endre és sokan mások).  József Attila versei, a legkeményebb blues koncertek meghatározó dalai a mai napig.  

Hetedik (József Attila):

 

Bornai Tibor 

A dalszerző-énekes a magyarországi tájakat felidézve nemes egyszerűséggel vall a hazájához való kötődéséről:

BORNAI TIBOR: DARAB A SZÍVEMBŐL

 

Cseh Tamás 

Saját korának olyan garabonciása volt, aki egy nép életérzését fogalmazta meg dalaiban. Nála senki sem tudta jobban megénekelni a XX. század második felének magyar lelkületét. Egy nemzedék nőtt fel a dalain és dúdolja őket a mai napig, mert bizony ma is érvényesek…

Ezek a dalszövegek nem csak vallomások a mindenkori fiatalság örökérvényű életérzéséről, hanem a magyar történelem sajátos időszakának a fölidézése is, ami szintén beépült a mai kulturális életünkbe…  mindemellett  január 22. nemcsak a Himnusz, de Cseh Tamás születésnapja is.

Budapest: 

A hatvanas évek: 

 

Tóth Eszter Naptengeri – Dunapart

Tóth Eszter énekes-dalszerző Naptengeri nevű szólóprojektje 2015 óta létezik. Sajátos, természetes hangzásvilágát népzenei gyökerei és különböző népek zenéi alakították. Saját dalait, népdalfeldolgozásokat és külföldi dalfeldolgozásokat ad elő és kíséri magát gitáron, citerán és ukulelén. Szóló fellépésein kívül jelenleg a Lanou és a Napfonat zenekarok énekese.

 

Kolompos együttes

Az 1980-as évek végén egy új név tűnt fel a hazai népzenei életben: a Kolompos együttesé. Táncházi zenekarként, táncegyüttesek kísérőiként váltak ismertté, majd rövidesen önálló koncertjeiken népszerűsítették a magyar és Kárpát-medencei népzenét Svédországtól-Szicíliáig, Kanadától-Japánig. Intézményünkben hosszú évek óta tartanak táncházakat a kerületben élő családok nagy örömére.

Badacsonyi szőlőhegyen…

 

Muzsikás együttes

A több, mint 40 éve alakult Muzsikás együttes Magyarország egyik zenei nagykövete. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust.

Hidegen fújnak a szelek:

Azt gondoltam eső esik:

 

Sebő együttes

Az együttes műsorában bemutatja a folyamatot, ahogy a 70-es években a magyar népzene megismerése megváltoztatta városi fiatalság gondolkodását.

Sebő Ferenc művészeti tevékenységét többek között Állami-díjjal, Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, Pro Cultura Urbis díjjal és 2012-ben a Kossuth-díjjal jutalmazták. 2014 óta a Nemzet Művésze.

Szerelem, szerelem - Hol jártál az éjjel cönögemadár

 

RÁKÁSZ GERGELY 

15 évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, mindezidáig (2020) több mint 1500 fellépése volt Magyarország, Európa és Amerika nagyvárosaiban. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc, és színészi játék segítségével tízezrekhez közelítette a klasszikus zenét és a hangszert.

Kodály Zoltán: Esti Dal  

Rákász Gergely orgonaművész előadásában

 

Erkel Ferenc Vegyeskar - Folklór program 

(Szivárvány havasán, Hej rozmaring, rozmaring!, Beischer-Matyó Tamás: Édesanyám rózsafája, Gárdonyi Zsolt: Erdő, erdő, erdő, Bárdos Lajos: Szól a doromb)

 

Liszt Ferenc: II. Magyar rapszódia - Bogányi Gergely előadásában

 

Erkel Ferenc – Bánk Bán, Petúr bordala
Sólyom-Nagy Sándor előadásában

1848. március 15. estéjén a forradalmi tömeg a Nemzeti Színházban Katona József drámájának Erkel Ferenc megzenésített díszelőadásával ünnepelte győztes forradalmát.

Petúr dala a darab egy olyan jelenetét örökíti meg, amiben egyszerre van jelen az árulás miatt feljajduló fájdalom és a haza javát szolgáló férfiúi elszántság.

 

 

 

Kategória

Mindenmás

 

Készítettünk Önöknek a zeneművekből egy
lejátszási listát,
így egyben is meghallgathatják:

https://youtube.com/playlist?list=PLLg-74ECwfcnGdeKep69rY0TfwQxD3Qok