2024. március

P
1
Szo
2
V
3
H
4
K
5
Sze
6
Cs
7
P
8
Szo
9
V
10
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Szo
16
V
17
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
P
22
Szo
23
V
24
H
25
K
26
Sze
27
Cs
28
P
29
Szo
30
V
31
kulturliget eseménynaptár


DON QUIJOTE

2017. január 21. 17:00

a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös előadása

 

DON QUIJOTE

/DoN kiHÓtE/

-- színi darabok egy regényből --

 

(Cervantes regényéből Benyhe János fordításának és

Parti Nagy Lajos átiratának felhasználásával)

  

“Hidalgónk életkora közel járt az ötvenhez, testalkata izmos, termete szikár, arca csontos volt. Vannak, akik azt állítják, hogy vezetékneve Quijada vagy Quesada volt (mert némi véleménykülönbség van a szerzők közt, akik e tárgyról írtak), habár a legvalószínűbb, hogy Quijanónak hívták. Ez azonban éppen nem lényeges történetünkben. Hanem azt már fel kell említenünk, hogy a nemes lovag, valahányszor üres órái valának (s az egész esztendő legnagyobbrészt üres órákból állott), lovagregények olvasásával foglalkozott…”

részlet a regényből

 

 

Don Quijote, kóbor lovag – Mucsi Zoltán

Sancho Panza, fegyverhordozó – Scherer Péter

Unokahúg, Molinera – Parti Nóra

Teresa – Vámos Veronika

Hajcsár, kereskedő, szerzetes, Cardenio, Pedró mester – Kovács Krisztián

Fogadós, kereskedő, szerzetes – Katona László

 

Jelmez: Kiss Julcsi

Díszlet: Cziegler Balázs

Zene: Monori András

Dramaturg: Gyulay Eszter

Fény: Mervel Miklós

Asszisztens: Hodászi Ádám

Rendező: Rába Roland

  

 

 

Jegyár: 1900 Ft

Kedvezményes (diák, nyugdíjas: 1400 Ft)

 

 

 

Cervantes: Don Quijote (1605., 1615.)

Cervantes történetének alapját egy fiktív mór történész Cide Hamete Benengeli kézirata adta. A Don Quijote azonkívül, hogy talán a legnépszerűbb spanyol irodalmi munka, egyúttal a világ leghíresebb irodalmi munkái között is szerepel. A norvég Nobel Intézet által végzett 2002-es Top 100 világirodalom klasszikus lista szavazáson 50%-kal több voksot kapott, mint bármely más könyv. (forrás: Wikipedia.org)

 

Az eredeti mű, a maga korában, rendkívül modern regénynek számított. Mint fogalmazásmódja, mint szerkesztése, mint pedig a téma szokatlanul szatírikus ábrázolásmódja tekintetében korát meghazudtolóan progresszív mű. A készülő előadás fő törekvése ennek az elképesztően összetett, csapongóan színes világnak a megteremtése. Hogy egy világirodalmi klasszikusra ne poros, elavult olvasmányként, hanem élő, a mai világunkban is tanulságokkal bíró, szórakoztató történetként tekintsünk.

A Nézőművészeti Kft. előadásának alapja a mintegy 1000 oldalas regényből vett kevésbé ismert epizódok, amelyet a rendező a színészek improvizációinak segítségével a próbafolyamat során hozott létre.

A két főszereplő (Mucsi és Scherer) már többször nekifutottak az előadás létrehozásának, hiszen a két karakter, Don Quijote és Sancho Panza szinte kiált a két színészért, de mindeddig kudarcba fulladtak a kísérletek.

Az együgyű kisember (Sancho) és a fantáziavilágába belemenekülő/beleőrülő lovag (Don Quijote) nem pusztán két komikus, hóbortos figura, hanem a prózai valósággal lépten-nyomon szembesülni kénytelen, egymásba kapaszkodó, tragikusan esendő páros is, akik az eltűnőben lévő humanitás talán utolsó igazi képviselői.

“Érdekes, hogy mennyire jól tud működni még mindig (újra?) Scherer és Mucsi, és hogy az együtt játszás ellenére sehol sincs már a unalomig ismert Kapa-Pepe páros. Ez talán annak is köszönhető, hogy mivel Cervantes művében Don Quijote viszi a pálmát, Scherer nagyon szépen játszik Mucsi alá úgy, hogy közben van lehetősége saját kisember-drámájának megélésére és megmutatására is.”- részlet egy kritikából

Kategória

Színház