2024. április

H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
V
7
H
8
K
9
Sze
10
Cs
11
P
12
Szo
13
V
14
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
Szo
20
V
21
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
P
26
Szo
27
V
28
H
29
K
30
kulturliget eseménynaptár


Szállj elő zöldág - Foltin Jolánra emlékezünk

2023. június 09. 18:00

Június 9. péntek 18.00

„Szállj elő zöldág”

Foltin Jolánra emlékezünk

 

Foltin Jolán Erkel  és Kossuth díjas táncpedagógus, koreográfus, rendező, a nemzet művésze idén lenne 80 éves. Az 1980-as évektől nyugállományba vonulásáig szervezte, irányította a gyermek néptáncmozgalmat, összefogta a pedagógusokat, művészeti vezetője volt a Bihari János Táncegyüttesnek, egyik kitalálója és elindítója a táncházmozgalomnak és megalapította az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesületet.

Az előadásban közreműködnek azok, a mai napig magas színvonalon működő
néptáncműhelyek, akik számára a méltán híres Kossuth-díjas művész a leginkább emblematikus alkotásokat hozta létre. Egyúttal az általa alapított Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület is számot ad ma is töretlen eredményességéről, az általa egységbe kovácsolt együttesek és a magas szintű tehetséggondozás eredményeképpen színre lépő szólisták által.
 
Szerkesztette: Neuwirth Anna Mária

Közreműködik a Juhász Zenekar
 

Az emlékműsor a Bihari János Táncegyüttes, a Duna Karnevál, a FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület és az Erzsébetligeti Színház együttműködésében jött létre.

 

Foltin Jolán koreográfus-rendező, táncpedagógus, a nemzet művésze. A Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas alkotó életművét a magyar népművészethez, folklórhoz való viszonya, mély ismerete és különleges megközelítése határozta meg. Csaknem hat évtizedes aktív tevékenysége rendkívüli a magyar néptánckultúra modernkori történetében: pedagógiai és módszertani munkája teremtette meg a műfaj szervezett utánpótlásának lehetőségét, országos, sokgenerációs hálózatát.
Műveiben emberi történeteket, kapcsolatokat, sokszor női sorsokat fogalmazott meg: korát megelőző bátorsággal beszélt nőként a nőkről; társas és társadalmi szerepeinkről, együttélésünk vélt, vagy valós szabályairól, a Kárpát-medence történelmének kiszolgáltatott emberéletekről. Anyanyelve a folklór volt, de ezt a nyelvet olyan személyes, alanyi beszédmóddal használta, hogy az műveiben költészetté vált.
 
A Magyar Művelődési Intézet munkatársaként kollégáival ő alapította meg az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesületet. Módszertani kiadványait a mai napig használják óvodákban, iskolákban táncpedagógusok országszerte. Gyermekeknek készült színpadi művei egyedülállóak a magyar táncművészetben. Foltin Jolán volt az egyik kitalálója és szervezője az első budapesti táncháznak, hatása az utána jövő generációkra megkérdőjelezhetetlen.
Alkotói életének két fő színhelye és műhelye volt. A Novák Ferenc által alapított Bihari János Táncegyüttes, amelynek 1959-től tagja, majd tíz évig művészeti vezetője, haláláig mentora volt. A másik műhelye a Honvéd Táncszínház, ahol több évtizeden keresztül, annak megszűnéséig alkotta olyan jelentős műveit, mint az Asszonyok könyveHarangok, a LagziKi népei vagytokBartók útjainA tánczmester.
Műveinek olyan jelentős írók nyújtottak alapanyagot, ihletet, mint Kiss Anna, Kormos István, Nagy László, Szilágyi Domokos, Szakonyi Károly, Dobozi Eszter, Balogh Robert. Életének utolsó évtizedében független alkotóként dolgozott, elsősorban tanítványaival: a Müpa és a Budapesti Tavaszi Fesztivál 2016-ban mutatta be Elmúlik / Táncdráma a kitelepítések idejéből és 2018-ban Feketetó című művét. Kiapadhatatlan alkotói tevékenységére jellemző, hogy 2014-ben, hetvenegy éves korában, a Magyar Táncművészek Szövetsége az évad legjobb alkotója díjjal tüntette ki.
 
Munkásságát 1984-ben Erkel Ferenc-díjjal ismerték el, 1988-ban Gyermekekért Díjat kapott. 1993-ban neki ítélték a Népművelésért Díjat és 1995-ben a Magyar Művészetért Alapítvány díját. 1995-ben Kossuth-díjat vehetett át három évtizedes eredményes koreográfiai munkásságáért, a gyermektáncmozgalom fellendítéséért, a gyermektáncoktatás metodikájának új alapokra helyezéséért. 2002-ben Lagzi című alkotásával elnyerte az Év Koreográfusa díjat. 2007-ben megkapta a Magyar Táncművészek Szövetsége életműdíját, 2009-ben Prima-díjat vett át. 2015-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozat kitüntetésben és a legmagasabb művészeti elismerésben, Nemzet Művésze díjban részesült.
 
Forrás: www.mma.hu

Kategória

Színház

 

 

2500 Ft  
3000 Ft  
3500 Ft  
4000 Ft  

 Online jegyvásárlás: