2024. április

H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
V
7
H
8
K
9
Sze
10
Cs
11
P
12
Szo
13
V
14
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
Szo
20
V
21
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
P
26
Szo
27
V
28
H
29
K
30
kulturliget eseménynaptár

Egy titokzatos miniszobor nyomában

Egy titokzatos miniszobor nyomában

 

Az utóbbi hetekben jelentős érdeklődés övezi a Corvin Galériában elhelyezett bronzszobrocskát, mely hosszú évek óta megtalálható az Erzsébetligeti Színház épületében. A hozzá fűződő legenda szerint, aki a púpját megsimogatja, annak szerencsét hoz, így annak, aki hisz az ilyesmiben, nem csak esztétikai értékkel bír. Az apró méretű szobor évekig ácsorgott az információs pult előtt, főként kiskorú látogatóink mosolyát és csodálkozó pillantásait vonzva magához.

2022 őszén önálló műtárgyként áthelyeztük a Corvin Galériába, hogy az információs pult előtti hely felszabaduljon. Ekkor azonban történt valami, - feltehetőn egy látogatónk ismert rá az alkotásra – valóságos zarándoklat kezdődött a szoborhoz, sokan fényképezkednek vele, körbe járják, simítgatják, megcsodálják.

Az egyik látogatóval szóba elegyedve merült fel először Kolodko Mihály neve, akit persze sokan ismerünk kicsi, szellemes és mindig nagyon találó köztéri szobrairól, melyek városszerte díszítik a középületek, kerítések, hídak, oszlopok egy-egy pontját.

Kicsit kutakodva kiderült, hogy a szobrásznak óriási rajongótábora van, közülük való volt a mi kedves látogatónk is. Azt sikerült már kiderítenünk, hogy a szobor egy Ungváron, az Ung folyó hídján található miniszobor másolata, ami 2010-ben készült és Kolodko Mihály első kültéri miniszobra volt, így elég nevezetes.

A szobrocska a Kárpátaljai Megyei Közgyűlés közvetítésével jutott a színház tulajdonába 2010 körül.

Arra biztatjuk Önöket, hogy jöjjenek és nézzék meg a miniszobrot, ha pedig szeretnék biztosítani a szerencséjüket, akkor simogassák meg a púpját!

Az épület nyitva tartása:

http://kulturliget.hu/--nyitvatartas--

 

Az eredeti alkotás:

A művészről:

Kolodko Mihály (ukránul: Михайло Іванович Колодко, latin betűkkel: Mihajlo Ivanovics Kolodko, említik még: Mihail Kolodko, Mykhailo Kolodko neveken is), (Ungvár, Ukrán SZSZK, 1978 –) ukrán-magyar szobrászművész.

Kolodko Ungváron született, anyai ágon magyar származású. Művészi irányú érdeklődése a középiskola elvégzése után, 1996-ban az Ungvári Erdélyi Béla Művészeti Szakközépiskolába vezette, majd 2002-ben diplomát szerzett a Lvivi Művészeti Akadémia szobrász szakán.

Alapvetően a monumentális szobrászat érdekelte, de ez a műfaj inkább a korai évekre, a Szovjetunió időszakára volt jellemző, ahol a nagy, csodálatot kiváltó alkotásokat kedvelték. Eleinte köztéri szobrokat készített, mivel tanulmányait a plan air művészet terén gyakorolta, egyéni és csoportos munkákban is. Legtöbb szobra Ungváron található, de miután 2017-ben áttelepült Magyarországra, itt is megjelentek alkotásai.

Kolodko véleménye szerint azok az idők már elmúltak, hogy egy szobor elkészítését központilag határozzák meg; teret kell engedni a művészek és az emberek érdeklődésének is. Így született meg például a 2010-ben Ungváron felállított Lámpagyújtogató szobor is, amely a város szülöttének, Kolja bácsinak alakját örökítette meg. A köztéri szobrok egy más dimenziója született meg azáltal, hogy rátalált a mostanában olyan sok embert érdeklő miniszobrok témájára, melyek szerinte ugyanolyan drámai erővel tudnak hatni a szemlélődőkre, mint az óriási alkotások.

Első apró alkotásai Ungvár utcáin jelentek meg, és eleinte vegyes fogadtatásra találtak; később, mikor már megszokottá váltak, az emberek megkedvelték őket. A kis méretű szobrok elkészítése onnan eredt, hogy a nagy méretben készülő szobrokat is először kis méretben kell elkészíteni. A művésznek nem mindig volt tervei megvalósításához megrendelője és így anyagi fedezet híján, hogy ötletei ne vesszenek el, elkészítette őket kicsiben. Kolodko, amikor Budapestre költözött a családjával, először is a Főkukac szobrát készítette el, ungvári elődje mintájára. A 15 cm-es szobrocska a Bem rakpart 15. számú ház előtt helyezkedik el a felső rakpart mellvédjén. Kolodko kedvenc gyermekkori mesefigurája kelt életre a kis szoborban: azt szerette volna, ha gyermekei is úgy tekintenek rá, mint ő gyermekkorában. Számára azért is volt fontos ez a mesesorozat, mert nézése közben tanulta meg a magyar nyelvet.

Az apró szobrok hamar népszerűséget szereztek maguknak, olyannyira, hogy némelyiket többször is ellopták. Például a Mekk Elek szobornak már a második példánya van kint a téren; viccesen Mekk Elek 2.0-nak hívják a gerillaszoborként elhíresült alkotást. A gerillaszobrászat kifejezés onnan ered, hogy a szobrok engedély nélkül kerültek ki a közterekre, bár először nem is volt erre szabályzat.

Néhány művét ellátja saját szignójával is, ilyen például a Roskovics Ignác szobor, ahol az egész alakos szobor jobb kezében tartott ceruzán található meg a szignó [Kolodko], vagy a részeges római legionárius sisaktaréján olvasható a neve.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kolodko_Mih%C3%A1ly

 

Főkukac A nagy ho-ho-horgász című rajzfilmből

         

Breki a Muppet Showból, eredetije Perecsenyben van

         
Mekk Elek az ezermester